Kurzy ATAC

Klíčky adzuki čerstvé

Kategorie: Luštěniny / Klíčené

Klíčky adzuki čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

325 kcal

Energie kJ

1357 kJ

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

40 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

30 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (20 g) Sacharidy (40 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (30 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (25.8 %) Sacharidy (51.6 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (18.5 %)

Adzuki (Vigna angularis) jsou fazole rozšířené převážně v Japonsku, kde jsou spolu se sójou nejoblíbenější potravinou. Původně byly domestikovány v Himálaji, Číně a Koreji. Mají tmavě červenou až hnědou barvu.

Adzuki klíčky a zdraví

Klíčky adzuki jsou - stejně jako klíčky ostatních potravin - enormně bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje i podíl antinutričních látek. Samotné klíčky obsahují naprosté minimum těchto antinutričních faktorů.
Klíčky adzuki jsou také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny, z minerálních látek pak draslíku, vápníku a hořčíku. Nutričně je proto můžeme považovat za velmi atraktivní potravinu.

Adzuki klíčky v kuchyni

Příprava klíčků fazolí adzuki je jednoduchá - zrna fazolí necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-5 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné zrna jednou až dvakrát denně propláchnout. Po naklíčení, kdy velikost klíčku se pohybuje kolem 4-6 milimetrů, se klíčky od zrna odstraní.
Klíčky adzuki se přidávají do salátůpolévekpomazánek, případně je možné je použít jako součást směsí pro lisování šťáv
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.