Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Klíčky adzuki čerstvé

Kategorie: Luštěniny / Klíčené

Klíčky adzuki čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

325 kcal

Energie kJ

1357 kJ

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

40 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

30 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (20 g) Sacharidy (40 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (30 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (25.8 %) Sacharidy (51.6 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (18.5 %)

Adzuki (Vigna angularisjsou fazole rozšířené převážně v Japonsku, kde jsou spolu se sójou nejoblíbenější potravinou. Původně byly domestikovány v Himálaji, Číně a Koreji. Mají tmavě červenou až hnědou barvu.

Adzuki klíčky a zdraví

Klíčky adzuki jsou - stejně jako klíčky ostatních potravin - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení, vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje i podíl antinutričních látek. Samotné klíčky obsahují naprosté minimum těchto antinutričních faktorů. Klíčky adzuki jsou také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny, z minerálních látek pak draslíku, vápníku a hořčíku. Nutričně je proto můžeme považovat za velmi atraktivní potravinu.

Adzuki klíčky v kuchyni

Příprava klíčků fazolí adzuki je jednoduchá - zrna fazolí necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-5 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné zrna jednou až dvakrát denně propláchnout. Po naklíčení, kdy velikost klíčku se pohybuje kolem 4-6 milimetrů, se klíčky od zrna odstraní. Klíčky adzuki se přidávají do salátůpolévekpomazánek, případně je možné je použít jako součást směsí pro lisování šťáv. Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.