Energie kcal
325 kcal
Energie kJ
1357 kJ
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
40 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
30 g
Adzuki (Vigna angularis) jsou fazole rozšířené převážně v Japonsku, kde jsou spolu se sójou nejoblíbenější potravinou. Původně byly domestikovány v Himálaji, Číně a Koreji. Mají tmavě červenou až hnědou barvu.
Klíčky adzuki jsou - stejně jako klíčky ostatních potravin - enormně bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje i podíl antinutričních látek. Samotné klíčky obsahují naprosté minimum těchto antinutričních faktorů.
Klíčky adzuki jsou také bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, z minerálních látek pak draslíku, vápníku a hořčíku. Nutričně je proto můžeme považovat za velmi atraktivní potravinu.
Příprava klíčků fazolí adzuki je jednoduchá - zrna fazolí necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-5 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné zrna jednou až dvakrát denně propláchnout. Po naklíčení, kdy velikost klíčku se pohybuje kolem 4-6 milimetrů, se klíčky od zrna odstraní.
Klíčky adzuki se přidávají do salátů, polévek, pomazánek, případně je možné je použít jako součást směsí pro lisování šťáv.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.