Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kiwi zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Kiwi zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

63 kcal

Energie kJ

261 kJ

Bílkoviny

1.1 g

Sacharidy

10.7 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

3.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.1 g) Sacharidy (10.7 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (3.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.4 %) Sacharidy (71.9 %) Tuky (10.1 %) Vláknina (10.6 %)

Kiwi je plodem aktinidie lahodné (Actinidia deliciosa) s hnědou a chlupatou slupkou. Dužnina je zelená, chuť je lahodně sladká. Velikost plodů včetně jejich tvaru připomíná slepičí vejce. Původně pochází z Číny. 

Kiwi zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové kiwi jsou bohatým zdrojem draslíku a vitamínu C, jejich podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.

Kiwi zavařené v kuchyni

Zavařené kiwi se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.