Energie kcal
63 kcal
Energie kJ
261 kJ
Bílkoviny
1.1 g
Sacharidy
10.7 g
Tuky
0.7 g
Vláknina
3.3 g
Kiwi je plodem aktinidie lahodné (Actinidia deliciosa) s hnědou a chlupatou slupkou. Dužnina je zelená, chuť je lahodně sladká. Velikost plodů včetně jejich tvaru připomíná slepičí vejce. Původně pochází z Číny.
Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové kiwi jsou bohatým zdrojem draslíku a vitamínu C, jejich podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.
Zavařené kiwi se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.