Energie kcal
63 kcal
Energie kJ
261 kJ
Bílkoviny
1.1 g
Sacharidy
10.7 g
Tuky
0.7 g
Vláknina
3.3 g
Kiwi je plodem aktinidie lahodné (Actinidia deliciosa) s hnědou a chlupatou slupkou. Dužnina je zelená, chuť je lahodně sladká. Velikost plodů včetně jejich tvaru připomíná slepičí vejce. Původně pochází z Číny.
Kiwi je bohatým zdrojem draslíku, jeho konzumace má proto vliv na činnost srdce a cév. Je také bohatým zdrojem antioxidantů v čele s vitamínem C.
Hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Kiwi obsahuje enzym actinidin, který pomáhá štěpit bílkoviny - konzumace kiwi tak podporuje trávení.
Kiwi se běžně konzumuje syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů (z důvodu obsahu actinidinu se nedoporučuje kombinovat s mléčnými výrobky),
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů,
Používá se i k sušení a výrobě lisovaných šťáv.