Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kiwi čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Kiwi čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

63 kcal

Energie kJ

261 kJ

Bílkoviny

1.1 g

Sacharidy

10.7 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

3.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.1 g) Sacharidy (10.7 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (3.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.4 %) Sacharidy (71.9 %) Tuky (10.1 %) Vláknina (10.6 %)

Kiwi je plodem aktinidie lahodné (Actinidia deliciosa) s hnědou a chlupatou slupkou. Dužnina je zelená, chuť je lahodně sladká. Velikost plodů včetně jejich tvaru připomíná slepičí vejce. Původně pochází z Číny. 

Kiwi a zdraví

Kiwi je bohatým zdrojem draslíku, jeho konzumace má proto vliv na činnost srdce a cév. Je také bohatým zdrojem antioxidantů v čele s vitamínem C. Hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Kiwi obsahuje enzym actinidin, který pomáhá štěpit bílkoviny - konzumace kiwi tak podporuje trávení.

Kiwi v kuchyni

Kiwi se běžně konzumuje syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů (z důvodu obsahu actinidinu se nedoporučuje kombinovat s mléčnými výrobky),
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů,
Používá se i k sušení a výrobě lisovaných šťáv

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.