Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kešu solené

Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy

Kešu solené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

598 kcal

Energie kJ

2501 kJ

Bílkoviny

17 g

Sacharidy

26 g

Tuky

46 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (17 g) Sacharidy (26 g) Tuky (46 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.9 %) Sacharidy (18.2 %) Tuky (69.3 %) Vláknina (0.7 %)

Jako kešu se označují nažky plodu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale). Původně pochází z Brazílie, dnes je rozšířen v tropických oblastech celého světa.

Kešu solené a zdraví

Jsou bohatým zdrojem bílkovin, draslíku a nenasycených tuků, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství. Obsah soli výrazně zvyšuje množství sodíku v potravině, jeho přebytek může mít vliv na krevní tlak a funkci ledvin. 

Kešu solené v kuchyni

Kešu se používají stejně jako ořechy. V kuchyni mají pestré využití ve slaných variantách, konzumují se natural i pražené, nejčastěji jako součást:
salátů
pomazánek,
hlavních chodů,
kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.