Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy klíčené
Energie kcal
303 kcal
Energie kJ
1265 kJ
Bílkoviny
15.2 g
Sacharidy
4 g
Tuky
24 g
Vláknina
3 g
Jako kešu se označují nažky plodu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale). Původně pochází z Brazílie, dnes je rozšířen v tropických oblastech celého světa.
Klíčené kešu jsou bohatým zdrojem bílkovin, draslíku a nenasycených tuků, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu. Klíčené kešu mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.
Příprava klíčených kešu je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 3 - 6 dní.
Běžně se používají do:
- polévek,
- salátů,
- kaší,
- pomazánek,
- karbanátků.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.