Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kešu klíčené

Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy klíčené

Kešu klíčené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

303 kcal

Energie kJ

1265 kJ

Bílkoviny

15.2 g

Sacharidy

4 g

Tuky

24 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (15.2 g) Sacharidy (4 g) Tuky (24 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (21 %) Sacharidy (5.5 %) Tuky (71.5 %) Vláknina (2 %)

Jako kešu se označují nažky plodu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale). Původně pochází z Brazílie, dnes je rozšířen v tropických oblastech celého světa.

Klíčené kešu a zdraví

Klíčené kešu jsou bohatým zdrojem bílkovin, draslíku nenasycených tuků, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu. Klíčené kešu mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.

Klíčené kešu v kuchyni

Příprava klíčených kešu je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 3 - 6 dní. 
Běžně se používají do:
polévek
salátů
kaší,
pomazánek,
karbanátků. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.