Energie kcal
26 kcal
Energie kJ
109 kJ
Bílkoviny
0.3 g
Sacharidy
4 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
3.5 g
Kelp je označením pro řasy rodu Laminaria, zahrnují přibližně 30 různých druhů řas. V mořích vytváří rozsáhlé porosty.
Stejně jako ostatní mořské řasy i kelp obsahují enormně vysokou koncentraci jódu (uvádí se, že jsou nejbohatším zdrojem vůbec). Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem. Kelp obsahují kyselinu alginovou, která podporuje detoxikační účinky v organismu - řasy se doporučuje kombinovat s luštěninami (namáčení, vaření) - snižují podíl antinutričních látek.
Kelp se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a především luštěninových pokrmů.
Doba jejich tepelné přípravy se pohybuje kolem 60 minut, je vhodné je před vařením delší dobu namáčet (řádově i hodiny).
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.