Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kelp řasy čerstvé

Kategorie: Zelenina / Mořská

Kelp řasy čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

26 kcal

Energie kJ

109 kJ

Bílkoviny

0.3 g

Sacharidy

4 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

3.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.3 g) Sacharidy (4 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (3.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4.8 %) Sacharidy (64.6 %) Tuky (3.5 %) Vláknina (27.1 %)

Kelp je označením pro řasy rodu Laminaria, zahrnují přibližně 30 různých druhů řas. V mořích vytváří rozsáhlé porosty. 

Kelp a zdraví

Stejně jako ostatní mořské řasy i kelp obsahují enormně vysokou koncentraci jódu (uvádí se, že jsou nejbohatším zdrojem vůbec). Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. ​Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem. Kelp obsahují kyselinu alginovou, která podporuje detoxikační účinky v organismu - řasy se doporučuje kombinovat s luštěninami (namáčení, vaření) - snižují podíl antinutričních látek. 

Kelp v kuchyni

Kelp se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a především luštěninových pokrmů.
Doba jejich tepelné přípravy se pohybuje kolem 60 minut, je vhodné je před vařením delší dobu namáčet (řádově i hodiny).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.