Kategorie: Obiloviny lepkové / Kaše
Energie kcal
393 kcal
Energie kJ
1642 kJ
Bílkoviny
16 g
Sacharidy
67.5 g
Tuky
2.8 g
Vláknina
9 g
Špaldová kaše je produkt v instantní podobě, vyráběný extruzí zrn špaldy (Triticum spelta).
Kaše je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Špaldová kaše je dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru má u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt.
Kaše má vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Kaši je možné připravit i bez vaření vmícháním do horkého mléka nebo vody, většinou se používá do sladkých pokrmů.
Kaše se běžně ochucují přidáním:
- ovoce,
- ořechů,
- semínek,
- medu,
- sirupů,
- skořice,
- čokolády.
Používá se i k zahuštění omáček či polévek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.