Kurzy ATAC

Kaše špaldová

Kategorie: Obiloviny lepkové / Kaše

Kaše špaldová

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

393 kcal

Energie kJ

1642 kJ

Bílkoviny

16 g

Sacharidy

67.5 g

Tuky

2.8 g

Vláknina

9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (16 g) Sacharidy (67.5 g) Tuky (2.8 g) Vláknina (9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.1 %) Sacharidy (71.9 %) Tuky (6.4 %) Vláknina (4.6 %)

Špaldová kaše je produkt v instantní podobě, vyráběný extruzí zrn špaldy (Triticum spelta).

Špaldová celozrnná kaše a zdraví

Kaše je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Špaldová kaše je dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru má u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt.
Kaše má vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Špaldová celozrnná kaše v kuchyni

Kaši je možné připravit i bez vaření vmícháním do horkého mléka nebo vody, většinou se používá do sladkých pokrmů.
Kaše se běžně ochucují přidáním:
ovoce, 
- ořechů, 
- semínek, 
- medu, 
- sirupů, 
- skořice,
- čokolády. 
Používá se i k zahuštění omáček či polévek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.