Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené
Energie kcal
152 kcal
Energie kJ
635 kJ
Bílkoviny
5 g
Sacharidy
28.5 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
4 g
Jedná se o klíčená zrna kamutu (Triticum turgidum turanicum), nazývané také "pšenicí Khorasan". Název kamut je obchodním označením chráněným touto registrovanou značkou. Toto označení vždy garantuje bio původ kamutu, plodina tak není dotčena žádnou genetickou modifikací ani hybridizací. V současné době se stává stále populárnějším druhem pšenice pěstovaným nejvíce v USA a Kanadě.
Klíčený kamut je - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčený ječmen je také bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, draslíku a fosforu, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Obsahuje malé množství lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčená semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Příprava klíčených zrn kamutu je jednoduchá - semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-6 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout.
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek,
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek,
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.