Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Jogurt sójový ovocný

Kategorie: Luštěniny / Fermentované

Jogurt sójový ovocný

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

107 kcal

Energie kJ

448 kJ

Bílkoviny

3.8 g

Sacharidy

11.7 g

Tuky

4.4 g

Vláknina

1.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3.8 g) Sacharidy (11.7 g) Tuky (4.4 g) Vláknina (1.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (14.8 %) Sacharidy (45.7 %) Tuky (37 %) Vláknina (2.4 %)

Jedná se o rostlinnou náhražku živočišných jogurtů, která se vyrábí ze sóji (Glycine max). Základem pro výrobu je sójové mléko, které se nechá zkvasit pomocí živé probotické kultury. Běžně se dohušťuje agarem, želatinou, pektinem nebo xanthanovou gumou, ochucuje se libovolnými druhy ovoce.

Sójový jogurt ovocný a zdraví

Sójový jogurt neobsahuje laktózu, je tedy vhodný i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Někteří výrobci ale zlepšují chuť a konzistenci sójových jogurtů jejich živočišnými protějšky, v takových případech je proto potřeba pozorně sledovat složení produktu. Jogurt neobsahuje lepek, je tedy vhodný i pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku. Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, současně je koncentrovaným zdrojem vápníkuhořčíku a draslíku. ​Sójový jogurt má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Sójový jogurt ovocný v kuchyni

Jeho použití je stejné jako u živočišných jogurtů. Je určený:
- pro přímou konzumaci
- do kaší
- do cereálních směsí,
- do smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.