Kategorie: Luštěniny / Fermentované
Energie kcal
107 kcal
Energie kJ
448 kJ
Bílkoviny
3.8 g
Sacharidy
11.7 g
Tuky
4.4 g
Vláknina
1.3 g
Jedná se o rostlinnou náhražku živočišných jogurtů, která se vyrábí ze sóji (Glycine max). Základem pro výrobu je sójové mléko, které se nechá zkvasit pomocí živé probotické kultury. Běžně se dohušťuje agarem, želatinou, pektinem nebo xanthanovou gumou, ochucuje se libovolnými druhy ovoce.
Sójový jogurt neobsahuje laktózu, je tedy vhodný i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Někteří výrobci ale zlepšují chuť a konzistenci sójových jogurtů jejich živočišnými protějšky, v takových případech je proto potřeba pozorně sledovat složení produktu. Jogurt neobsahuje lepek, je tedy vhodný i pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku. Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, současně je koncentrovaným zdrojem vápníku, hořčíku a draslíku. Sójový jogurt má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jeho použití je stejné jako u živočišných jogurtů. Je určený:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do cereálních směsí,
- do smoothie.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.