Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Jogurt mandlový

Kategorie: Ořechy a semena / Ostatní

Jogurt mandlový

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

276 kcal

Energie kJ

1153 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

12 g

Tuky

20 g

Vláknina

5.9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (12 g) Tuky (20 g) Vláknina (5.9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.1 %) Sacharidy (18.2 %) Tuky (65.4 %) Vláknina (4.3 %)

Jedná se o rostlinnou náhražku živočišných jogurtů, která se vyrábí z mandlí. Rozmixované mandle s vodou se nechají zkvasit pomocí živé probiotické kultury. Jogurt je možné je zahustit ovocem, případně agarem, želatinou, pektinem, xanthanovou gumou a jinými zahušťovadly.

Mandlový jogurt a zdraví

Mandlový jogurt neobsahuje laktózu, je tedy vhodný i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Někteří výrobci ale zlepšují chuť a konzistenci mandlových jogurtů jejich živočišnými protějšky, v takových případech je proto potřeba pozorně sledovat složení produktu. Jogurt neobsahuje lepek, je tedy vhodný i pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku. Je bohatým zdrojem bílkovinvápníkuhořčíku a draslíku.
Mandlový jogurt má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Mandlový jogurt v kuchyni

Jeho použití je stejné jako u živočišných jogurtů. Je určené:
- pro přímou konzumaci
- do kaší
- do cereálních směsí,
- do smoothie
- do omáček. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.