Kategorie: Ořechy a semena / Ostatní
Energie kcal
276 kcal
Energie kJ
1153 kJ
Bílkoviny
8 g
Sacharidy
12 g
Tuky
20 g
Vláknina
5.9 g
Jedná se o rostlinnou náhražku živočišných jogurtů, která se vyrábí z mandlí. Rozmixované mandle s vodou se nechají zkvasit pomocí živé probiotické kultury. Jogurt je možné je zahustit ovocem, případně agarem, želatinou, pektinem, xanthanovou gumou a jinými zahušťovadly.
Mandlový jogurt neobsahuje laktózu, je tedy vhodný i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Někteří výrobci ale zlepšují chuť a konzistenci mandlových jogurtů jejich živočišnými protějšky, v takových případech je proto potřeba pozorně sledovat složení produktu. Jogurt neobsahuje lepek, je tedy vhodný i pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku. Je bohatým zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku a draslíku.
Mandlový jogurt má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jeho použití je stejné jako u živočišných jogurtů. Je určené:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do cereálních směsí,
- do smoothie,
- do omáček.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.