Energie kcal
170 kcal
Energie kJ
708 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
3 g
Tuky
15 g
Vláknina
4.5 g
Jidášovo ucho (boltcovitka bezová, černá houba, Auricularia auricula-judae) je jedlá houba, která roste nejčastěji na dřevě bezu černého (nejvíce na odumřelých větvích).
Její nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Má tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkci srdečně-cévního systému. Hodnota glykemického indexu je nízká Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Nakládané houby jsou díky tepelné úpravě snadněji stravitelné než v čerstvém nebo sušeném stavu. Mají také díky obsahu koření mnohem výraznější chuť. Kromě jiného je možné je použít i jako součást oblohy v neupravené formě. Používají se především ve slané kuchyni jako součást:
- polévek,
- gulášů,
- masitých pokrmů,
- salátů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.