Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Jidášovo ucho čerstvé

Kategorie: Houby / Čerstvé

Jidášovo ucho čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

36 kcal

Energie kJ

148 kJ

Bílkoviny

3 g

Sacharidy

4 g

Tuky

0 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3 g) Sacharidy (4 g) Tuky (0 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (35.6 %) Sacharidy (47.4 %) Tuky (0 %) Vláknina (17 %)

Jidášovo ucho (boltcovitka bezová, černá houba, Auricularia auricula-judae) je jedlá houba, která roste nejčastěji na dřevě bezu černého (nejvíce na odumřelých větvích).

Jidášovo ucho a zdraví

Její nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Má tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkce srdečně-cévního systému. Jidášovo ucho má velmi nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Jidášovo ucho v kuchyni

Tradiční je v čínské kuchyni, v Asii se běžně pěstuje komerčně, využívá se i v tradiční čínské medicíně. Díky ne příliš výrazné chuti a vůni slouží v kuchyni jako materiál, se kterým je možné pracovat skutečně velmi kreativně. Používá se především ve slané kuchyni jako součást:
polévek,
gulášů
masitých pokrmů, 
​- salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.