Energie kcal
36 kcal
Energie kJ
148 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
4 g
Tuky
0 g
Vláknina
3 g
Jidášovo ucho (boltcovitka bezová, černá houba, Auricularia auricula-judae) je jedlá houba, která roste nejčastěji na dřevě bezu černého (nejvíce na odumřelých větvích).
Její nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Má tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkce srdečně-cévního systému. Jidášovo ucho má velmi nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Tradiční je v čínské kuchyni, v Asii se běžně pěstuje komerčně, využívá se i v tradiční čínské medicíně. Díky ne příliš výrazné chuti a vůni slouží v kuchyni jako materiál, se kterým je možné pracovat skutečně velmi kreativně. Používá se především ve slané kuchyni jako součást:
- polévek,
- gulášů,
- masitých pokrmů,
- salátů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.