Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ječmen klíčený

Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené

Ječmen klíčený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

155 kcal

Energie kJ

646 kJ

Bílkoviny

4.5 g

Sacharidy

28 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4.5 g) Sacharidy (28 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.2 %) Sacharidy (75.8 %) Tuky (2.9 %) Vláknina (9.1 %)

Jedná se o klíčená zrna ječmene (Hordeum) - druhé nejstarší pěstované a čtvrté nejrozšířenější plodiny na světě. Kulturní ječmen (Hordeum vulgare) je obilnina, na našem území pěstována již přes  5000 let. Pro naše předky byla základem, než se začala šlechtit pšenice. Hranice pěstování sahá na severu až za polární kruh (Sibiř, Norsko), v Tibetu a v Andách se ječmen pěstuje v nadmořských výškách přes 4000 metrů.

Klíčený ječmen a zdraví 

Klíčený ječmen je - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčený ječmen je také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny, draslíku, hořčíku a fosforu, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Obsahuje malé množství lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčená semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Klíčený ječmen v kuchyni

Příprava klíčených zrn ječmene je jednoduchá - semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-6 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout. 
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.