Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ječmen

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Ječmen

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

382 kcal

Energie kJ

1597 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

71 g

Tuky

2 g

Vláknina

12.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (71 g) Tuky (2 g) Vláknina (12.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11 %) Sacharidy (77.8 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (6.6 %)

Ječmen (Hordeum) je druhou nejstarší pěstovanou a čtvrtou nejrozšířenější plodinou na světě. Kulturní ječmen (Hordeum vulgare) je obilnina, na našem území pěstována již přes  5000 let. Pro naše předky byla základem, než se začala šlechtit pšenice. Hranice pěstování sahá na severu až za polární kruh (Sibiř, Norsko), v Tibetu a v Andách se ječmen pěstuje v nadmořských výškách přes 4000 metrů.

Ječmen a zdraví

Ječmen je obilovina, která obsahuje bílkoviny lepku, není proto vhodný pro bezlepkovou dietu. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ječmen v kuchyni

Zrna ječmene se nejčastěji používají jako příloha, můžeme je využít jako zavářku do polévek v podobě krup. V potravinářství se využívají pro výrobu:
- sladu,
- ječné vločky do cereálních výrobků,
- ječná mouka do těstovin a jako část náhražky kávy melty.
Je vhodný pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením polévek, salátů nebo pomazánek. Celá zrna obsahují vyšší podíl nerozpustných forem vlákniny, při jejich zpracování v kuchyni je potřeba je důkladně vařit (minimálně 25 minut). Výhodnější je příprava v tlakovém hrnci, kde takto připravená zrna jsou snadněji stravitelná.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.