Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna
Energie kcal
382 kcal
Energie kJ
1597 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
71 g
Tuky
2 g
Vláknina
12.5 g
Ječmen (Hordeum) je druhou nejstarší pěstovanou a čtvrtou nejrozšířenější plodinou na světě. Kulturní ječmen (Hordeum vulgare) je obilnina, na našem území pěstována již přes 5000 let. Pro naše předky byla základem, než se začala šlechtit pšenice. Hranice pěstování sahá na severu až za polární kruh (Sibiř, Norsko), v Tibetu a v Andách se ječmen pěstuje v nadmořských výškách přes 4000 metrů.
Ječmen je obilovina, která obsahuje bílkoviny lepku, není proto vhodný pro bezlepkovou dietu.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Zrna ječmene se nejčastěji používají jako příloha, můžeme je využít jako zavářku do polévek v podobě krup.
V potravinářství se využívají pro výrobu:
- sladu,
- ječné vločky do cereálních výrobků,
- ječná mouka do těstovin a jako část náhražky kávy melty.
Je vhodný pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením polévek, salátů nebo pomazánek.
Celá zrna obsahují vyšší podíl nerozpustných forem vlákniny, při jejich zpracování v kuchyni je potřeba je důkladně vařit (minimálně 25 minut). Výhodnější je příprava v tlakovém hrnci, kde takto připravená zrna jsou snadněji stravitelná.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.