Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Jahody zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Jahody zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

58 kcal

Energie kJ

240 kJ

Bílkoviny

0.5 g

Sacharidy

12 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.5 g) Sacharidy (12 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.7 %) Sacharidy (87.6 %) Tuky (3.1 %) Vláknina (5.6 %)

Jahody jsou plody jahodníku obecného (Fragaria vesca), dnes jsou nejvíce rozšířeny v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 2 - 3 cm, mají červenou barvu a sladkou chuť. 

Jahody zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové jahody jsou bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje. 
Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.

Jahody zavařené v kuchyni

Zavařené jahody se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.