Energie kcal
58 kcal
Energie kJ
240 kJ
Bílkoviny
0.5 g
Sacharidy
12 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.6 g
Jahody jsou plody jahodníku obecného (Fragaria vesca), dnes jsou nejvíce rozšířeny v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 2 - 3 cm, mají červenou barvu a sladkou chuť.
Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové jahody jsou bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje.
Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.
Zavařené jahody se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.