Energie kcal
174 kcal
Energie kJ
727 kJ
Bílkoviny
3.5 g
Sacharidy
30 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
10 g
Jahody jsou plody jahodníku obecného (Fragaria vesca), dnes jsou nejvíce rozšířeny v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 2 - 3 cm, mají červenou barvu a sladkou chuť.
Sušené jahody jsou bohatým zdrojem draslíku, má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Obsahují široké spektrum antioxidantů, významná je například kyselina ellagová, u které byly prokázány protirakovinné účinky. Jahody (stejně jako například třešně) obsahují látky, které podporují rozpouštění kyseliny močové - tohoto využívají především jedinci postižení dnou. Hodnota glykemického indexu jahod je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Sušené jahody se běžně přidávají do:
- dezertů,
- kaší,
- smoothie.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.