Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Jahody sušené

Kategorie: Ovoce / Sušené

Jahody sušené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

174 kcal

Energie kJ

727 kJ

Bílkoviny

3.5 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3.5 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.4 %) Sacharidy (72.3 %) Tuky (7.8 %) Vláknina (11.5 %)

Jahody jsou plody jahodníku obecného (Fragaria vesca), dnes jsou nejvíce rozšířeny v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 2 - 3 cm, mají červenou barvu a sladkou chuť. 

Jahody sušené a zdraví

Sušené jahody jsou bohatým zdrojem draslíku, má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Obsahují široké spektrum antioxidantů, významná je například kyselina ellagová, u které byly prokázány protirakovinné účinky. Jahody (stejně jako například třešně) obsahují látky, které podporují rozpouštění kyseliny močové - tohoto využívají především jedinci postižení dnou. Hodnota glykemického indexu jahod je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Jahody sušené v kuchyni

Sušené jahody se běžně přidávají do:
dezertů,
kaší,
- smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.