Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Jahody kandované

Kategorie: Ovoce / Kandované

Jahody kandované

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

323 kcal

Energie kJ

1348 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

1.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (1.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0.9 %) Sacharidy (97.3 %) Tuky (0.8 %) Vláknina (0.9 %)

Jahody jsou plody jahodníku obecného (Fragaria vesca), dnes jsou nejvíce rozšířeny v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 2 - 3 cm, mají červenou barvu a sladkou chuť. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované jahody a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované jahody v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.