Kurzy ATAC

Jáhly

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Jáhly

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

395 kcal

Energie kJ

1649 kJ

Bílkoviny

11 g

Sacharidy

73 g

Tuky

3 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (11 g) Sacharidy (73 g) Tuky (3 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.7 %) Sacharidy (77.4 %) Tuky (6.9 %) Vláknina (4.1 %)

Jáhly jsou potravinou, která vzniká loupáním bezlepkové obiloviny prosa (Panicum). Je známo přes 300 druhů prosa, které jsou rozšířeny od tropického až po mírné pásmo, globálně nejrozšířenější je proso seté (Panicum miliaceum). 

Jáhly a zdraví

Jáhly jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Jsou bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Jáhly v kuchyni

Obsahují hořčiny, které způsobují hořkotrpkou chuť této potraviny. Při jejich přípravě v kuchyni je vhodné je nejprve opakovaně propláchnout a spařit horkou vodou. Jáhly jsou univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha (nejčastěji jako náhrada rýže).
Ze zrn se dále vyrábí:
mouka,
vločky,
kaše.
Jáhly je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů,
- pomazánek, 
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.