Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Jablko zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Jablko zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

66 kcal

Energie kJ

273 kJ

Bílkoviny

0.4 g

Sacharidy

13.3 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

2.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.4 g) Sacharidy (13.3 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (2.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.6 %) Sacharidy (85.3 %) Tuky (4.1 %) Vláknina (8 %)

Jablko (malvice) je plod jabloně (Malus), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 60 do 300 g. 

Jablko zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu
Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové jablko je bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje.

Jablko zavařené v kuchyni

Zavařená jablka se běžně konzumují:
- samotná,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.