Kurzy ATAC

Hruška zavařená

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Hruška zavařená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

104 kcal

Energie kJ

435 kJ

Bílkoviny

0.3 g

Sacharidy

23.3 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.3 g) Sacharidy (23.3 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.2 %) Sacharidy (93.8 %) Tuky (1.7 %) Vláknina (3.3 %)

Hruška (malvice) je plod hrušně (Pyrus), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 60 do 300 g. 

Hruška zavařená a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrová hruška je bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje.

Hruška zavařená v kuchyni

Zavařená hruška se běžně konzumuje:
- samotná,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.