Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hruška kandovaná

Kategorie: Ovoce / Kandované

Hruška kandovaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

321 kcal

Energie kJ

1343 kJ

Bílkoviny

0.4 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

1.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.4 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (1.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0.5 %) Sacharidy (97.7 %) Tuky (0.8 %) Vláknina (0.9 %)

Hruška (malvice) je plod hrušně (Pyrus), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 60 do 300 g. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandovaná hruška a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaná hruška v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.