Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hroznové víno kandované

Kategorie: Ovoce / Kandované

Hroznové víno kandované

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

343 kcal

Energie kJ

1435 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0.9 %) Sacharidy (97.5 %) Tuky (1 %) Vláknina (0.6 %)

Hroznové víno jsou plody (bobule) révy vinné (Vitis vinifera). Pěstuje se především pro výrobu vína, existuje tak celá řada odrůd, které se liší barvou, velikostí, chutí i nutričním složením. Původně pochází z jižní a střední Evropy, dnes se pěstuje v mírném pásmu celého světa. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované hroznové víno a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované hroznové víno v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné ji konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.