Energie kcal
74 kcal
Energie kJ
308 kJ
Bílkoviny
0.7 g
Sacharidy
15 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
2.1 g
Hroznové víno jsou plody (bobule) révy vinné (Vitis vinifera). Pěstuje se především pro výrobu vína, existuje tak celá řada odrůd, které se liší barvou, velikostí, chutí i nutričním složením. Původně pochází z jižní a střední Evropy, dnes se pěstuje v mírném pásmu celého světa.
Hroznové víno je bohatým zdrojem draslíku, obsahje i řadu antioxidantů - má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Bobule hroznového vína se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- součást kaší a ovocných salátů.
Hrozny je možné sušit a lisovat do džusů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.