Kurzy ATAC

Hroznové víno čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Hroznové víno čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

74 kcal

Energie kJ

308 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

2.1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (2.1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4 %) Sacharidy (85.4 %) Tuky (4.9 %) Vláknina (5.7 %)

Hroznové víno jsou plody (bobule) révy vinné (Vitis vinifera). Pěstuje se především pro výrobu vína, existuje tak celá řada odrůd, které se liší barvou, velikostí, chutí i nutričním složením. Původně pochází z jižní a střední Evropy, dnes se pěstuje v mírném pásmu celého světa. 

Hroznové víno a zdraví

Hroznové víno je bohatým zdrojem draslíku, obsahje i řadu antioxidantů - má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Hroznové víno v kuchyni

Bobule hroznového vína se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- součást kaší a ovocných salátů.
Hrozny je možné sušit a lisovat do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.