Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hřib zavařený

Kategorie: Houby / Zavařené

Hřib zavařený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

72 kcal

Energie kJ

300 kJ

Bílkoviny

2.3 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

12 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.3 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (12 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.4 %) Sacharidy (46.7 %) Tuky (6.3 %) Vláknina (33.5 %)

Hříbky jsou souhrnným označením mnoha různých druhů hřibů. Tyto houby rostou divoce, nejčastěji v lesích a travnatých porostech. Jejich velikost se výrazně liší – od několik desítek gramů až po více než 1 kilogram.

Hříbky zavařené a zdraví

Jejich nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Mají tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkce srdečně-cévního systému.
Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Hříbky zavařené v kuchyni

Zavařené hříbky jsou díky tepelné úpravě snadněji stravitelné než v čerstvém nebo sušeném stavu. Mají také díky obsahu koření mnohem výraznější chuť. Kromě jiného je možné je použít i jako součást oblohy v neupravené formě. Používají se především ve slané kuchyni jako součást:
polévek,
gulášů
masitých pokrmů, 
​- salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.