Energie kcal
191 kcal
Energie kJ
796 kJ
Bílkoviny
14 g
Sacharidy
15 g
Tuky
1 g
Vláknina
30 g
Hříbky jsou souhrnným označením mnoha různých druhů hřibů. Tyto houby rostou divoce, nejčastěji v lesích a travnatých porostech. Jejich velikost se výrazně liší – od několik desítek gramů až po více než 1 kilogram.
Jejich nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Mají tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkce srdečně-cévního systému.
Mají velmi nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
V kuchyni mají bohaté využití stejně jako většina ostatních hub – od nakládání až po různé formy tepelných úprav.
Používají se především ve slané kuchyni jako součást:
- polévek,
- gulášů,
- masitých pokrmů,
- salátů.