Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hřib sušený

Kategorie: Houby / Sušené

Hřib sušený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

191 kcal

Energie kJ

796 kJ

Bílkoviny

14 g

Sacharidy

15 g

Tuky

1 g

Vláknina

30 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14 g) Sacharidy (15 g) Tuky (1 g) Vláknina (30 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (30.8 %) Sacharidy (33 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (31.5 %)

Hříbky jsou souhrnným označením mnoha různých druhů hřibů. Tyto houby rostou divoce, nejčastěji v lesích a travnatých porostech. Jejich velikost se výrazně liší – od několik desítek gramů až po více než 1 kilogram.

Hříbky sušené a zdraví

Jejich nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Mají tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkce srdečně-cévního systému. Mají velmi nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Hříbky sušené v kuchyni

V kuchyni mají bohaté využití stejně jako většina ostatních hub – od nakládání až po různé formy tepelných úprav. Používají se především ve slané kuchyni jako součást:
polévek,
gulášů
masitých pokrmů, 
​- salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.