Energie kcal
170 kcal
Energie kJ
708 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
3 g
Tuky
15 g
Vláknina
4.5 g
Hříbky jsou souhrnným označením mnoha různých druhů hřibů. Tyto houby rostou divoce, nejčastěji v lesích a travnatých porostech. Jejich velikost se výrazně liší – od několik desítek gramů až po více než 1 kilogram.
Jejich nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Mají tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkci srdečně-cévního systému. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Nakládané hříbky jsou díky tepelné úpravě snadněji stravitelné než v čerstvém nebo sušeném stavu. Mají také díky obsahu koření mnohem výraznější chuť. Kromě jiného je možné je použít i jako součást oblohy v neupravené formě. Používají se především ve slané kuchyni jako součást:
- polévek,
- gulášů,
- masitých pokrmů,
- salátů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.