Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hřib nakládaný v oleji

Kategorie: Houby / Zavařené

Hřib nakládaný v oleji

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

170 kcal

Energie kJ

708 kJ

Bílkoviny

3 g

Sacharidy

3 g

Tuky

15 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3 g) Sacharidy (3 g) Tuky (15 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.4 %) Sacharidy (7.4 %) Tuky (79.8 %) Vláknina (5.3 %)

Hříbky jsou souhrnným označením mnoha různých druhů hřibů. Tyto houby rostou divoce, nejčastěji v lesích a travnatých porostech. Jejich velikost se výrazně liší – od několik desítek gramů až po více než 1 kilogram.

Hříbky nakládané a zdraví

Jejich nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Mají tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkci srdečně-cévního systému. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Hříbky nakládané v kuchyni

Nakládané hříbky jsou díky tepelné úpravě snadněji stravitelné než v čerstvém nebo sušeném stavu. Mají také díky obsahu koření mnohem výraznější chuť. Kromě jiného je možné je použít i jako součást oblohy v neupravené formě. Používají se především ve slané kuchyni jako součást:
polévek,
gulášů
masitých pokrmů, 
​- salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.