Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hřib čerstvý

Kategorie: Houby / Čerstvé

Hřib čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

39 kcal

Energie kJ

160 kJ

Bílkoviny

2.8 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.8 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (30.8 %) Sacharidy (33 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (31.5 %)

Hříbky jsou souhrnným označením mnoha různých druhů hřibů. Tyto houby rostou divoce, nejčastěji v lesích a travnatých porostech. Jejich velikost se výrazně liší – od několik desítek gramů až po více než 1 kilogram.

Hříbky čerstvé a zdraví

Jejich nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Mají tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkce srdečně-cévního systému. Mají  velmi nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Hříbky čerstvé v kuchyni

V kuchyni mají bohaté využití stejně jako většina ostatních hub – od sušení a nakládání až po různé formy tepelných úprav. Používají se především ve slané kuchyni jako součást:
polévek,
gulášů
masitých pokrmů, 
​- salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.