Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hraška

Kategorie: Luštěniny / Ostatní

Hraška

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

353 kcal

Energie kJ

1477 kJ

Bílkoviny

17 g

Sacharidy

54 g

Tuky

4 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (17 g) Sacharidy (54 g) Tuky (4 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (20.1 %) Sacharidy (64 %) Tuky (10.2 %) Vláknina (5.7 %)

Jedná se o směs jemně mletého hráchu bez slupek, kukuřice, rýže a jáhel. Vyrábí se v několika variantách:
- základní je určena pro zahušťování polévek a omáček,
pikantní dodává pokrmům originální chuť a používá se nejvíce na obalování,
vanilková je výborná pro přípravu dezertů.
Hraška je český produkt.

Hraška a zdraví

Hraška je přirozeně bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem draslíku - tento prvek má zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Disponuje nízkou hodnotou glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Hraška v kuchyni

 Použití hrašky je snadné – je sypká, stačí ji naředit vodou na požadovanou konzistenci a přidat do připravovaného pokrmu.
V omáčkách a polévkách hraška spolehlivě nahradí mouku a jíšku. Při pečení a zapékání je možné ji použít místo vajec – dobře pojí, přitom je chuťově neutrální, vejce nahradí ve slaných těstech. Neobsahuje žádná dochucovadla, glutaman sodný či barviva, v tomto směru je možné ji považovat za kvalitní potravinu.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.