Energie kcal
330 kcal
Energie kJ
1378 kJ
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
50 g
Tuky
1.4 g
Vláknina
12 g
Hrách setý (Pisum sativum) je luštěnina původem z východního Středomoří a Malé Asie. Dnes je rozšířený od jižní Evropy až po jihovýchodní Asii a Afriku.
Hrách je bohatým zdrojem bílkovin, podobně jako ostatní luštěniny. Obsahuje vyšší podíl vlákniny, která společně s přítomnými antinutričními látkami způsobuje nadýmání a plynatost po jejich konzumaci. Je také zdrojem purinů - jejich množství se pohybuje na střední úrovni, jedinci postižení dnou by s tímto množstvím měli počítat. Hrách patří současně mezi potraviny s velmi vysokým zastoupením draslíku, což má vliv na funkci srdce. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Používá se k přípravě:
- hrachové kaše,
- polévek,
- omáček,
- příloh,
- zeleninových směsí.
Vyrábí se z něj mouka.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.