Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hrách žlutý neloupaný sušený

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Hrách žlutý neloupaný sušený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

330 kcal

Energie kJ

1378 kJ

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

50 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

12 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (20 g) Sacharidy (50 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (12 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (25.4 %) Sacharidy (63.5 %) Tuky (3.8 %) Vláknina (7.3 %)

Hrách setý (Pisum sativum) je luštěnina původem z východního Středomoří a Malé Asie. Dnes je rozšířený od jižní Evropy až po jihovýchodní Asii a Afriku.

Hrách žlutý a zdraví

Hrách je bohatým zdrojem bílkovin, podobně jako ostatní luštěniny. Obsahuje vyšší podíl vlákniny, která společně s přítomnými antinutričními látkami způsobuje nadýmání a plynatost po jejich konzumaci. Je také zdrojem purinů - jejich množství se pohybuje na střední úrovni, jedinci postižení dnou by s tímto množstvím měli počítat. Hrách patří současně mezi potraviny s velmi vysokým zastoupením draslíku, což má vliv na funkci srdce. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Hrách žlutý v kuchyni

Používá se k přípravě:
- hrachové kaše,
polévek,
omáček,
- příloh, 
- zeleninových směsí.
Vyrábí se z něj mouka.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.