Energie kcal
36 kcal
Energie kJ
149 kJ
Bílkoviny
2.4 g
Sacharidy
4.2 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
3 g
Hrách setý (Pisum sativum) je luštěnina původem z východního Středomoří a Malé Asie. Dnes je rozšířený od jižní Evropy až po jihovýchodní Asii a Afriku.
Klíčený hrách je - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje i podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení.
Klíčený hrách je také bohatým zdrojem vlákniny a draslíku, nutričně jej proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Výroba klíčeného je jednoduchá - zrna necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 2-3 dny naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné hrách jednou až dvakrát denně propláchnout.
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek,
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek,
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod.
Klíčený hrách je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské a makrobiotické kuchyni.