Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hrách zelený klíčený

Kategorie: Luštěniny / Klíčené

Hrách zelený klíčený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

36 kcal

Energie kJ

149 kJ

Bílkoviny

2.4 g

Sacharidy

4.2 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.4 g) Sacharidy (4.2 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (28.3 %) Sacharidy (49.6 %) Tuky (5.1 %) Vláknina (17 %)

Hrách setý (Pisum sativum) je luštěnina původem z východního Středomoří a Malé Asie. Dnes je rozšířený od jižní Evropy až po jihovýchodní Asii a Afriku.

Klíčený hrách a zdraví

Klíčený hrách je - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje i podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčený hrách je také bohatým zdrojem vlákniny a draslíku, nutričně jej proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.

Klíčený hrách v kuchyni

Výroba klíčeného hrachu je jednoduchá - zrna necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 2-3 dny naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné hrách jednou až dvakrát denně propláchnout. 
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod
​Klíčený hrách je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské a makrobiotické kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.