Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená
Energie kcal
211 kcal
Energie kJ
880 kJ
Bílkoviny
13 g
Sacharidy
5 g
Tuky
13 g
Vláknina
9 g
Plodem této rostliny (Sinapis) jsou tzv. šešule, ve kterých se vytváří semena. Je to jedno z nejstarších a nejpoužívanějších koření. Číňané ho používali již před tisíci lety a v antickém Řecku bylo součástí každodenního vaření. První zmínku o léčivých účincích hořčičného semínka nacházíme v Hippokratových spisech, kde je spojováno s úlevou svalů. Římané ho využívali k nakládání zeleniny. Všeobecně pochází ze Středomoří.
Klíčená semínka hořčice obsahují významné množství draslíku a vápníku, jejich konzumace tak má vliv na funkci srdečně-cévního systému.
Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu. Klíčená semena hořčice mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Příprava klíčených semínek hořčice je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 6-10 dní. Klíčená semena se používají do:
- polévek,
- salátů,
- kaší,
- pomazánek,
- karbanátků.
Je možné je i lisovat k získání šťávy, která je bohatá na bílkoviny, enzymy a některé minerální látky.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.