Energie kcal
206 kcal
Energie kJ
859 kJ
Bílkoviny
13 g
Sacharidy
22 g
Tuky
1 g
Vláknina
25 g
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá houba, která roste na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů. Je známa pod aletrnativním názvem "hiratake", v současné době se pro komerční účely pěstuje na speciálně upravené slámě.
Je typická vysokým obsahem beta-glukanů, díky kterým má imunostimulační a protizánětlivé účinky.
Dále je zdrojem látek ze skupiny statinů, které upravují metabolismus cholesterolu.
Je bohatým zdrojem draslíku, konzumace hlívy má tak pozitivní vliv na srdečně-cévní soustavu.
Houba obsahuje vysoký podíl vlákniny, má proto nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
V kuchyni má všestranné použití – od různých tepelných úprav až po sušení, nakládání a kvašení (fermentaci).
Používá se především ve slané kuchyni jako součást:
- polévek,
- gulášů,
- masitých pokrmů,
- salátů.