Energie kcal
164 kcal
Energie kJ
687 kJ
Bílkoviny
2.5 g
Sacharidy
3 g
Tuky
15 g
Vláknina
3 g
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá houba, která roste na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů. Je známa pod aletrnativním názvem "hiratake", v současné době se pro komerční účely pěstuje na speciálně upravené slámě.
Nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Má tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkci srdečně-cévního systému.
Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Nakládané houby jsou díky tepelné úpravě snadněji stravitelné než v čerstvém nebo sušeném stavu. Mají také díky obsahu koření mnohem výraznější chuť. Kromě jiného je možné je použít i jako součást oblohy v neupravené formě.
Používají se především ve slané kuchyni jako součást:
- polévek,
- gulášů,
- masitých pokrmů,
- salátů.