Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hlíva ústřičná nakládaná v oleji

Kategorie: Houby / Zavařené

Hlíva ústřičná nakládaná v oleji

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

164 kcal

Energie kJ

687 kJ

Bílkoviny

2.5 g

Sacharidy

3 g

Tuky

15 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.5 g) Sacharidy (3 g) Tuky (15 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.4 %) Sacharidy (7.6 %) Tuky (82.3 %) Vláknina (3.7 %)

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá houba, která roste na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů. Je známa pod aletrnativním názvem "hiratake", v současné době se pro komerční účely pěstuje na speciálně upravené slámě.

Hlíva ústřičná nakládaná a zdraví

Nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Má tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkci srdečně-cévního systému. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Hlíva ústřičná nakládaná v kuchyni

Nakládané houby jsou díky tepelné úpravě snadněji stravitelné než v čerstvém nebo sušeném stavu. Mají také díky obsahu koření mnohem výraznější chuť. Kromě jiného je možné je použít i jako součást oblohy v neupravené formě. Používají se především ve slané kuchyni jako součást:
polévek,
gulášů
masitých pokrmů, 
​- salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.