Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hlíva ústřičná mražená

Kategorie: Houby / Čerstvé

Hlíva ústřičná mražená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

42 kcal

Energie kJ

172 kJ

Bílkoviny

2.6 g

Sacharidy

4.4 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.6 g) Sacharidy (4.4 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (26.5 %) Sacharidy (44.8 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (24.4 %)

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá houba, která roste na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů. Je známa pod aletrnativním názvem "hiratake", v současné době se pro komerční účely pěstuje na speciálně upravené slámě.

Hlíva ústřičná a zdraví

Je typická vysokým obsahem beta-glukanů, díky kterým má imunostimulační a protizánětlivé účinky. Dále je zdrojem látek ze skupiny statinů, které upravují metabolismus cholesterolu. Je bohatým zdrojem draslíku, konzumace hlívy má tak pozitivní vliv na srdečně-cévní soustavu. 
Houba obsahuje vysoký podíl vlákniny, má proto nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Hlíva ústřičná v kuchyni

V kuchyni má všestranné použití – od různých tepelných úprav až po sušenínakládání a kvašení (fermentaci). Používá se především ve slané kuchyni jako součást:
polévek,
gulášů
masitých pokrmů, 
​- salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.