Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hijiki řasy čerstvé

Kategorie: Zelenina / Mořská

Hijiki řasy čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

90 kcal

Energie kJ

373 kJ

Bílkoviny

3 g

Sacharidy

11.5 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

7.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3 g) Sacharidy (11.5 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (7.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (14.1 %) Sacharidy (53.9 %) Tuky (15.1 %) Vláknina (16.8 %)

Hijiki (označované také jako "hiziki") jsou druhem hnědých mořských řas (Sargassum fusiforme) nejvíce rozšířených v Pacifiku. Řasy mají tmavě fialovou barvu, která je dána poměrně vysokým obsahem železa v rostlině. 

Hijiki a zdraví

Hijiki jsou velmi bohatým zdrojem draslíku a vápníku. Stejně jako ostatní mořské řasy i hijiki obsahují enormně vysokou koncentraci jódu. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. ​Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.

Hijiki v kuchyni

Hijiki  se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů,
- jako součást suši.
Doba jejich tepelné přípravy se pohybuje kolem 30 minut, je vhodné je před vařením namáčet alespoň 20 minut.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.