Energie kcal
90 kcal
Energie kJ
373 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
11.5 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
7.5 g
Hijiki (označované také jako "hiziki") jsou druhem hnědých mořských řas (Sargassum fusiforme) nejvíce rozšířených v Pacifiku. Řasy mají tmavě fialovou barvu, která je dána poměrně vysokým obsahem železa v rostlině.
Hijiki jsou velmi bohatým zdrojem draslíku a vápníku. Stejně jako ostatní mořské řasy i hijiki obsahují enormně vysokou koncentraci jódu. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.
Hijiki se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů,
- jako součást suši.
Doba jejich tepelné přípravy se pohybuje kolem 30 minut, je vhodné je před vařením namáčet alespoň 20 minut.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.