Energie kcal
90 kcal
Energie kJ
373 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
11.5 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
7.5 g
Hijiki (označované také jako "hiziki") jsou druhem hnědých mořských řas (Sargassum fusiforme) nejvíce rozšířených v Pacifiku. Řasy mají tmavě fialovou barvu, která je dána poměrně vysokým obsahem železa v rostlině.
Hijiki jsou velmi bohatým zdrojem draslíku a vápníku.
Stejně jako ostatní mořské řasy i hijiki obsahují enormně vysokou koncentraci jódu. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě:
- silného vlivu na acidobazickou rovnováhu (jsou silně zásadotvorné),
- dopadu na fungování štítné žlázy.
Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží.
Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.
Hijiki se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek,
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů,
- jako součást suši.
Doba jejich tepelné přípravy se pohybuje kolem 30 minut, je vhodné je před vařením namáčet alespoň 20 minut.