Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Grapefruit čerstvý

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Grapefruit čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

42 kcal

Energie kJ

175 kJ

Bílkoviny

0.6 g

Sacharidy

8.2 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 g) Sacharidy (8.2 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6 %) Sacharidy (82 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (7.7 %)

Grapefruit (zkráceně grep) je citrusový plod rostliny Citrus paradisi. Jedná se o křížence pomeranče a pomela, jsou známy čtyři barevné formy - bílá, žlutá, růžová a červená. Plody mají poměrně tlustou slupku žluté barvy, velikost se pohybuje v rozemzí 10 - 15 cm, dužina je charakteristicky sladkokyselá s trpkou příchutí. Původně pochází z Karibiku. 

Grapefruit a zdraví

Grep je bohatým zdrojem draslíku, současně obsahuje naprosté minimum sodíku. Má proto vliv na činnost srdce a cév a lymfatického systému. Plody jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, nejčastěji se uvádí vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Plody obsahují poměrně vysoké koncentrace furanokumarinů (stejně jako pomelo), které si rostliny vyrábí jako součást svého obranného systému. Tyto látky mají schopnost snižovat účinky některých léků (statinů, analgetik, antihypertenziv, imunosupresiv aj.).
 

Grapefruit v kuchyni

Grep se běžně konzumuje syrový nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Grapefruit je možné lisovat do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.