Energie kcal
42 kcal
Energie kJ
175 kJ
Bílkoviny
0.6 g
Sacharidy
8.2 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.6 g
Grapefruit (zkráceně grep) je citrusový plod rostliny Citrus paradisi. Jedná se o křížence pomeranče a pomela, jsou známy čtyři barevné formy - bílá, žlutá, růžová a červená. Plody mají poměrně tlustou slupku žluté barvy, velikost se pohybuje v rozemzí 10 - 15 cm, dužina je charakteristicky sladkokyselá s trpkou příchutí. Původně pochází z Karibiku.
Grep je bohatým zdrojem draslíku, současně obsahuje naprosté minimum sodíku. Má proto vliv na činnost srdce a cév a lymfatického systému. Plody jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, nejčastěji se uvádí vitamín C.
Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Plody obsahují poměrně vysoké koncentrace furanokumarinů (stejně jako pomelo), které si rostliny vyrábí jako součást svého obranného systému. Tyto látky mají schopnost snižovat účinky některých léků (statinů, analgetik, antihypertenziv, imunosupresiv aj.).
Grep se běžně konzumuje syrový nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Grapefruit je možné lisovat do džusů.