Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Fusilli pohankové

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Těstoviny

Fusilli pohankové

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

348 kcal

Energie kJ

1456 kJ

Bílkoviny

12.6 g

Sacharidy

60.6 g

Tuky

3.1 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12.6 g) Sacharidy (60.6 g) Tuky (3.1 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (15.1 %) Sacharidy (72.8 %) Tuky (8 %) Vláknina (4 %)

Produkt vyrobený z pohankové (Fagopyrum) mouky a vody.

Pohankové fusili a zdraví

Těstoviny jsou bezlepkové, jsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Jsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru mají u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt. Jsou velmi bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Pohanka je také významným zdrojem rutinu - tato látka má schopnost zvyšovat pevnost a pružnost krevních kapilár a cév. Používá se jako prevence před vznikem křečových žil nebo hemoroidů. Hodnota glykemického indexu je střední, v kombinaci s konzumací jejich vyššího množství se z důvodu glykemické nálože výrazně zvedá hladina krevního cukru. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Pohankové fusili v kuchyni

Těstoviny jsou vhodné:
- jako příloha, 
- pro zpestření polévek,
- jako součást salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.