Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Fíky sušené

Kategorie: Ovoce / Sušené

Fíky sušené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

344 kcal

Energie kJ

1437 kJ

Bílkoviny

4.7 g

Sacharidy

70 g

Tuky

1.3 g

Vláknina

9.7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4.7 g) Sacharidy (70 g) Tuky (1.3 g) Vláknina (9.7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.7 %) Sacharidy (85.2 %) Tuky (3.4 %) Vláknina (5.7 %)

Fíky jsou plody fíkovníku smokvoně (Ficus carica). Tento strom původně pochází z Asie, v současné době je nejvíce rozšířený v zemích jižní Evropy a severní Afriky.

Fíky sušené a zdraví

Fíky jsou bohatým zdrojem draslíku, mají tak vliv na činnost srdce a cév. Obsahují vysoký podíl sacharidů, používají se běžně pro rychlé doplnění energie. Hodnota glykemického indexu sušených fíků je střední (vyšší než u čerstvých). Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vyššího podílu rozpustných forem vlákniny mohou mít fíky v některých situacích mírně projímavé účinky. 

Fíky sušené v kuchyni

Sušené fíky se běžně konzumují přímo, přidávají se i do:
dezertů,
kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.