Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Fíky kandované

Kategorie: Ovoce / Kandované

Fíky kandované

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

327 kcal

Energie kJ

1365 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

1.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (1.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.8 %) Sacharidy (96.1 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (1 %)

Fíky jsou plody fíkovníku smokvoně (Ficus carica). Tento strom původně pochází z Asie, v současné době je nejvíce rozšířený v zemích jižní Evropy a severní Afriky. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované fíky a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované fíky v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.