Energie kcal
87 kcal
Energie kJ
362 kJ
Bílkoviny
1.4 g
Sacharidy
17 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
2.9 g
Fíky jsou plody fíkovníku smokvoně (Ficus carica). Tento strom původně pochází z Asie, v současné době je nejvíce rozšířený v zemích jižní Evropy a severní Afriky.
Fíky jsou bohatým zdrojem draslíku, mají tak vliv na činnost srdce a cév.
Obsahují vysoký podíl sacharidů, používají se běžně pro rychlé doplnění energie.
Hodnota glykemického indexu fíků je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vyššího podílu rozpustných forem vlákniny mohou mít fíky v některých situacích mírně projímavé účinky.
Fíky se běžně konzumují syrový a sušené, často i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- součást kaší a ovocných salátů.