Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Fíky čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Fíky čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

87 kcal

Energie kJ

362 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

17 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

2.9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (17 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (2.9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.8 %) Sacharidy (82.3 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (6.7 %)

Fíky jsou plody fíkovníku smokvoně (Ficus carica). Tento strom původně pochází z Asie, v současné době je nejvíce rozšířený v zemích jižní Evropy a severní Afriky.

Fíky a zdraví

Fíky jsou bohatým zdrojem draslíku, mají tak vliv na činnost srdce a cév. Obsahují vysoký podíl sacharidů, používají se běžně pro rychlé doplnění energie. Hodnota glykemického indexu fíků je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vyššího podílu rozpustných forem vlákniny mohou mít fíky v některých situacích mírně projímavé účinky. 

Fíky v kuchyni

Fíky se běžně konzumují syrový a sušené, často i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- součást kaší a ovocných salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.