Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Fenykl semena

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Fenykl semena

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

351 kcal

Energie kJ

1466 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

40 g

Tuky

8.3 g

Vláknina

33.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (40 g) Tuky (8.3 g) Vláknina (33.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.9 %) Sacharidy (47.7 %) Tuky (21.3 %) Vláknina (19 %)

Plody fenyklu obecného (často označovaného jako Italský kopr) jsou podobné kopru. Mají velmi příjemné aroma, lehce štiplavou, nasládlou chuť podobnou anýzu. Někomu se může zdát trpká nebo hořká.

Fenykl a zdraví

Působí proti nadýmání, plody jsou např. součástí větropudného čaje pro děti. Příznivě působí při křečích ve střevech. U matek podporuje tvorbu mléka. Má močopudné účinky a ulehčuje odkašlávání. Silice má antibakteriální, antiseptické a protizánětlivé účinky. Zmírňuje menstruační bolesti a je vhodná při problémech spojených s menopauzou.

Fenykl v kuchyni

Koření je velmi oblíbené ve francouzské a italské kuchyni, setkáme se s ním i v čínské a indické kuchyni.
Díky své nasládlé chuti je vhodný především do:
sladkého pečiva,
cukrovinek,
-
 chleba.
Také se používá k dochucení:
ryb a rybích polévek,
omáček,
salátů,
sýrových a tvarohových jídel,
dušeného masa nebo při konzervaci zeleniny, především červené řepy a okurek.
Koření se také používá při výrobě likérů. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.