Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
351 kcal
Energie kJ
1466 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
40 g
Tuky
8.3 g
Vláknina
33.3 g
Plody fenyklu obecného (často označovaného jako Italský kopr) jsou podobné kopru. Mají velmi příjemné aroma, lehce štiplavou, nasládlou chuť podobnou anýzu. Někomu se může zdát trpká nebo hořká.
Působí proti nadýmání, plody jsou např. součástí větropudného čaje pro děti. Příznivě působí při křečích ve střevech. U matek podporuje tvorbu mléka. Má močopudné účinky a ulehčuje odkašlávání. Silice má antibakteriální, antiseptické a protizánětlivé účinky. Zmírňuje menstruační bolesti a je vhodná při problémech spojených s menopauzou.
Koření je velmi oblíbené ve francouzské a italské kuchyni, setkáme se s ním i v čínské a indické kuchyni.
Díky své nasládlé chuti je vhodný především do:
- sladkého pečiva,
- cukrovinek,
- chleba.
Také se používá k dochucení:
- ryb a rybích polévek,
- omáček,
- salátů,
- sýrových a tvarohových jídel,
- dušeného masa nebo při konzervaci zeleniny, především červené řepy a okurek.
Koření se také používá při výrobě likérů.