Energie kcal
307 kcal
Energie kJ
1284 kJ
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
44 g
Tuky
0.8 g
Vláknina
16 g
Fazole jsou – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek, tepelné úpravy (včetně nakkládání) jejich podíl ale výrazně snižují. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a draslíku, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu, jsou ale náročně stravitelné. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu, je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
V kuchyni mají pestré využití:
- do polévek,
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek,
- jako hlavní chod.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.