Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Fazole v konzervě

Kategorie: Luštěniny / Ostatní

Fazole v konzervě

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

307 kcal

Energie kJ

1284 kJ

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

44 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

16 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (20 g) Sacharidy (44 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (16 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (27.3 %) Sacharidy (60 %) Tuky (2.3 %) Vláknina (10.4 %)
Fazol obecný (Phaseolus vulgaris) je luštěnina původně pocházející z tropických oblastí Ameriky. Ze všech druhů fazolí je nejpoužívanější. Fazole mají různou barvu, nejčastěji bílou, černou, hnědou, žlutou.

Fazole v konzervě a zdraví

Fazole jsou – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek, tepelné úpravy (včetně nakkládání) jejich podíl ale výrazně snižují. Jsou bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu, jsou ale náročně stravitelné. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu, je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Fazole v konzervě v kuchyni

V kuchyni mají pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.