Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Fazole pinto

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Fazole pinto

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

293 kcal

Energie kJ

1223 kJ

Bílkoviny

22 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.2 g

Vláknina

32 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (22 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.2 g) Vláknina (32 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (31.5 %) Sacharidy (42.9 %) Tuky (3.7 %) Vláknina (21.9 %)
Fazole (Phaseolus) patří mezi luštěniny, které mají v potravinářství historicky velký význam. Kulturní druhy fazolu mají z geografického hlediska americký a asijský původ.Rozlišujeme 10 kulturních druhů. Fazole pinto patří k ledvinovým neboli šarlatovým fazolím. Mají oválný, téměř kulatý tvar a narůžověle broskvovou barvu s tmavšími skvrnami. Jsou klíčovou surovinou v mexické kuchyni. 

Fazole pinto a zdraví

Fazole pinto jsou – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné je před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme. Jsou bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu, jsou ale náročně stravitelné. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Fazole pinto v kuchyni

Fazole je vhodné před jejich přípravou delší dobu namáčet (12-20 hodin). Nejrychleji se uvaří v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny.  ​V kuchyni mají pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
Z fazolí se vyrábí i mouka. Fazole nejsou vhodné ke klíčení. ​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.