Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Fazole navy

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Fazole navy

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

290 kcal

Energie kJ

1214 kJ

Bílkoviny

22 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

30 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (22 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (30 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (31.7 %) Sacharidy (43.2 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (20.7 %)
Fazole (Phaseolus) patří mezi luštěniny, které mají v potravinářství historicky velký význam. Kulturní druhy fazolu mají z geografického hlediska americký a asijský původ. Rozlišujeme 10 kulturních druhů. Fazol navy vděčí za svůj název tomu, že byl jednou ze základních potravin amerického námořnictva na začátku 20. století. Ve Francii je známa pod označením Harricot.

Fazole navy a zdraví

Fazole navy jsou – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné je před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme. Jsou bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu, jsou ale náročně stravitelné. Jsou bohatým zdrojem kyseliny listové.
Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Fazole navy v kuchyni

Fazole je vhodné před jejich přípravou delší dobu namáčet (12-20 hodin). Nejrychleji se uvaří v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny. ​V kuchyni mají pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
Z fazolí se vyrábí i mouka. Fazole nejsou vhodné ke klíčení. ​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.