Energie kcal
279 kcal
Energie kJ
1166 kJ
Bílkoviny
18 g
Sacharidy
28 g
Tuky
1.6 g
Vláknina
36 g
Fazole červená ledvina jsou – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné je před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme.
Je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu, je ale náročně stravitelná.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Fazole je vhodné před jejich přípravou delší dobu namáčet (12-20 hodin). Nejrychleji se uvaří v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny. Je označována jako „chilli fazole“, v Mexiku se z ní připravuje tradiční jídlo Chilli con carne.
V kuchyni mají pestré využití:
- do polévek,
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek,
- jako hlavní chod.
Z fazolí se vyrábí i mouka.
Fazole nejsou vhodné ke klíčení.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.