Kurzy ATAC

Fazole červená ledvina

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Fazole červená ledvina

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

279 kcal

Energie kJ

1166 kJ

Bílkoviny

18 g

Sacharidy

28 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

36 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (18 g) Sacharidy (28 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (36 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (27 %) Sacharidy (42 %) Tuky (5.2 %) Vláknina (25.8 %)
Fazole (Phaseolus) patří mezi luštěniny, které mají v potravinářství historicky velký význam. Kulturní druhy fazolu mají z geografického hlediska americký a asijský původ. Rozlišujeme 10 kulturních druhů.
Fazol červená ledvina původně pochází z tropických oblastí Ameriky, má červenou barvu.

Fazole červená ledvina a zdraví

Fazole červená ledvina jsou – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné je před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme.
Je bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu, je ale náročně stravitelná.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Fazole červená ledvina v kuchyni

Fazole je vhodné před jejich přípravou delší dobu namáčet (12-20 hodin). Nejrychleji se uvaří v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny. Je označována jako „chilli fazole“, v Mexiku se z ní připravuje tradiční jídlo Chilli con carne. 
V kuchyni mají pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
Z fazolí se vyrábí i mouka.
Fazole nejsou vhodné ke klíčení.
​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.