Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Fazole černé oko

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Fazole černé oko

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

298 kcal

Energie kJ

1245 kJ

Bílkoviny

22 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.8 g

Vláknina

32 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (22 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.8 g) Vláknina (32 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (30.9 %) Sacharidy (42.1 %) Tuky (5.4 %) Vláknina (21.5 %)
Fazole (Phaseolus) patří mezi luštěniny, které mají v potravinářství historicky velký význam. Kulturní druhy fazolu mají z geografického hlediska americký a asijský původ. Rozlišujeme 10 kulturních druhů. Fazole černé oko pochází z jižní Afriky, současným největším pěstitelem je Kalifornie. Tyto fazole jsou známé jako vigna. Mají krémovou barvu s černou skvrnkou, tvarem připomínají ledvinové fazole, jsou ale menší. 

Fazole černé oko a zdraví

Fazole černé oko jsou – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné je před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme. Jsou bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu, je ale náročně stravitelná. Jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Fazole černé oko v kuchyni

Fazole je vhodné před jejich přípravou delší dobu namáčet (12-20 hodin). Nejrychleji se uvaří v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny. Hojně se užívají v pikantních kuchyních Indie, Afriky a Karibských ostrovů.
​V kuchyni mají pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
Z fazolí se vyrábí i mouka. Fazole nejsou vhodné ke klíčení. ​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.