Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Fazole černá ledvina

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Fazole černá ledvina

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

298 kcal

Energie kJ

1247 kJ

Bílkoviny

22 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

34 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (22 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (34 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (30.9 %) Sacharidy (42.1 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (22.8 %)
Fazole (Phaseolus) patří mezi luštěniny, které mají v potravinářství historicky velký význam. Kulturní druhy fazolu mají z geografického hlediska americký a asijský původ. Rozlišujeme 10 kulturních druhů. Fazol černá ledvina původně pochází z tropických oblasí Ameriky, má černou barvu.

Fazole černá ledvina a zdraví

Fazole černá ledvina jsou – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné je před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme. Je bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu, je ale náročně stravitelná. Fazole mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Fazole černá ledvina v kuchyni

Fazole je vhodné před jejich přípravou delší dobu namáčet (12-20 hodin). Nejrychleji se uvaří v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny. Černé fazole mají jemně nasládlou chuť. V kuchyni mají pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
Z fazolí se vyrábí i mouka. Fazole nejsou vhodné ke klíčení. ​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.