Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Fazole bílé

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Fazole bílé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

349 kcal

Energie kJ

1458 kJ

Bílkoviny

23 g

Sacharidy

50 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

18 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (23 g) Sacharidy (50 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (18 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (27.6 %) Sacharidy (60 %) Tuky (2.1 %) Vláknina (10.3 %)
Fazol obecný (Phaseolus vulgaris) je luštěnina původně pocházející z tropických oblastí Ameriky. Ze všech druhů fazolí je nejpoužívanější. Fazole mají různou barvu, nejčastěji bílou, černou, hnědou, žlutou.

Fazole bílé a zdraví

Fazole bílé jsou – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné je před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme. Je bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu, je ale náročně stravitelná. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Fazole bílé v kuchyni

Fazole je vhodné před jejich přípravou delší dobu namáčet. Nejrychleji se uvaří v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny. V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
Z fazolí se vyrábí i mouka. Fazole nejsou vhodné ke klíčení. ​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.