Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
401 kcal
Energie kJ
1678 kJ
Bílkoviny
25 g
Sacharidy
50 g
Tuky
7.5 g
Vláknina
10 g
Estragon je označení pro koření z rostliny Pelyněk kozalec.
Má mírně štiplavou chuť. Pochází ze střední a jihovýchodní Asie. V současnosti se pěstuje na celé severní polokouli. Listy se využívají jako koření čerstvé nebo sušené. Rozlišujeme dva typy estragonu - ruský a francouzský. Ruský je odolnější vůči počasí, ale zároveň jeho chuť je hrubší, protože postrádá aromatické oleje, které se nachází ve francouzské odrůdě.
Povzbuzuje chuť jídlu, napomáhá trávení tím, že zabraňuje vývoji a množení mikrobů.
Odvar z květů a listů podporuje činnost ledvin.
Pomáhá při léčení revma a funguje jako antioxidant. Má vliv na vylučování trávicích šťáv a snižuje krevní tlak.
Estragon působí mírně diureticky.
Ve starověkém Řecku se používal jako přírodní anestetikum k potlačení bolesti zubů.
Estragon je základním zeleným kořením ve francouzské kuchyni (součást směsi fines herbes). Častý je také v arménské i turecké kuchyni.
Přidává se především:
- k marinovanému masu,
- k drůbežím pokrmům,
- do omáček,
- na omelety a jiné vaječné pokrmy,
- k houbovým pokrmům,
- do marinád,
- do francouzských a hořčičných omáček,
- k paštikám a nádivkám.
Používá se také do:
- listových salátů,
- salátových zálivek,
- polévek,
- majonéz,
- při nakládání zeleniny.
Hodí se i do sladkých pokrmů, zejména do koláčů s jablky.
Lístky se používají i k aromatizaci vinných nebo ovocných octů.