Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Estragon sušený

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Estragon sušený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

401 kcal

Energie kJ

1678 kJ

Bílkoviny

25 g

Sacharidy

50 g

Tuky

7.5 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (25 g) Sacharidy (50 g) Tuky (7.5 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (26.1 %) Sacharidy (52.1 %) Tuky (16.8 %) Vláknina (5 %)

Estragon je označení pro koření z rostliny Pelyněk kozalec. Má mírně štiplavou chuť. Pochází ze střední a jihovýchodní Asie. V současnosti se pěstuje na celé severní polokouli. Listy se využívají jako koření čerstvé nebo sušené. Rozlišujeme dva typy estragonu - ruský a francouzský. Ruský je odolnější vůči počasí, ale zároveň jeho chuť je hrubší, protože postrádá aromatické oleje, které se nachází ve francouzské odrůdě.

Estragon a zdraví

Povzbuzuje chuť jídlu, napomáhá trávení tím, že zabraňuje vývoji a množení mikrobů. Odvar z květů a listů podporuje činnost ledvin.
Pomáhá při léčení revma a funguje jako antioxidant. Má vliv na vylučování trávicích šťáv a snižuje krevní tlak. Estragon působí mírně diureticky. Ve starověkém Řecku se používal jako přírodní anestetikum k potlačení bolesti zubů.

Estragon v kuchyni

Estragon je základním zeleným kořením ve francouzské kuchyni (součást směsi fines herbes). Častý je také v arménské i turecké kuchyni. Přidává se především:
- k 
marinovanému masu,
- k
drůbežím pokrmům,
- do
omáček,
- na
omelety a jiné vaječné pokrmy,
- k
houbovým pokrmům,
- do
marinád,
- do 
francouzských a hořčičných omáček,
- k 
paštikám a nádivkám.
Používá se také do:
listových salátů,
salátových zálivek,
polévek,
majonéz,
-
 při nakládání zeleniny.
Hodí se i do
sladkých pokrmů, zejména do koláčů s jablky. Lístky se používají i k aromatizaci vinných nebo ovocných octů. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.