Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Estragon čerstvý

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Estragon čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

131 kcal

Energie kJ

547 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

15 g

Tuky

2 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (15 g) Tuky (2 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (32 %) Sacharidy (48 %) Tuky (13.8 %) Vláknina (6.1 %)

Estragon je označení pro koření z rostliny Pelyněk kozalec. Má mírně štiplavou chuť. Pochází ze střední a jihovýchodní Asie. V současnosti se pěstuje na celé severní polokouli. Listy se využívají jako koření čerstvé nebo sušené. Rozlišujeme dva typy estragonu - ruský a francouzský. Ruský je odolnější vůči počasí, ale zároveň jeho chuť je hrubší, protože postrádá aromatické oleje, které se nachází ve francouzské odrůdě.

Estragon a zdraví

Povzbuzuje chuť jídlu, napomáhá trávení tím, že zabraňuje vývoji a množení mikrobů. Odvar z květů a listů podporuje činnost ledvin. Pomáhá při léčení revma a funguje jako antioxidant. Má vliv na vylučování trávicích šťáv a snižuje krevní tlak. Estragon působí mírně diureticky. 
Ve starověkém Řecku se používal jako přírodní anestetikum k potlačení bolesti zubů.

Estragon v kuchyni

Estragon je základním zeleným kořením ve francouzské kuchyni (součást směsi fines herbes). Častý je také v arménské i turecké kuchyni. Přidává se především:
- k 
marinovanému masu
- k 
drůbežím pokrmům, 
- do 
omáček
- na 
omelety a jiné vaječné pokrmy, 
- k 
houbovým pokrmům, 
- do 
marinád
- do 
francouzských a hořčičných omáček
- k 
paštikám a nádivkám
Používá se také do:
listových salátů
salátových zálivek
polévek
majonéz,
-
 při nakládání zeleniny
Hodí se i do 
sladkých pokrmů, zejména do koláčů s jablky. Lístky se používají i k aromatizaci vinných nebo ovocných octů. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.